Tasarımda Geleneksel Yaklaşımların ve Yapay Zekanın Bütünleştirilmesi

21 Mart 2024 Perşembe

Tasarım Fikri: Tasarımda Geleneksel Yaklaşımların ve Yapay Zekanın Bütünleştirilmesi" Workshop etkinliği, Yalova Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık Bölümü Öğretim Elemanları Arş. Gör. Ebrar Kuruçay Gök ve Arş. Gör. Esra Ayık tarafından "Mimari Tasarıma Giriş" dersi kapsamında 28.03.2024 Perşembe günü gerçekleştirilecektir. Tüm gün sürecek etkinlik kapsamında dersi alan öğrencilerin katılım sağlayacak ve atölye çalışmasının çıktıları sergi kapsamında izleyici ile bölüm içerisinde paylaşılacaktır.

Workshop İçerik:
Görsel sanatlarda biçime dair incelikli bir kavrayış geliştirmeyi amaçlayan atölye, biçimler arasındaki ilişkilerin tanımlanmasını kolaylaştırmak için disiplinin temel kavramlarını stratejik olarak bütünleştirmektedir. Birbirini takip eden egzersizlere dayanan atölye çalışması, leke, rölyef ve maket çalışmalarına odaklanarak karmaşık şekillendirme sürecini daha anlaşılır kılmaktadır. Bu tasarım yöntemi, katılımcıların yalnızca teorik temellerle ilgilenmelerini değil, aynı zamanda sürecin her aşamasında formları algılama, seçme, yorumlama ve yeniden üretme konusunda pratik yeterlilik kazanmalarını sağlamaktadır. Ayrıca, katılımcıların hem iki hem de üç boyutlu formlar elde etme becerilerini sistematik olarak geliştirmektedir. Bu yaklaşım, tasarım sürecinde bilişsel, algısal ve motor becerilerin de dahilinde bir form yaratmaya teşvik ederek çok yönlü ve temellendirilmiş bir öğrenme deneyimi sağlamaktadır. Temel kavramların özümsenmesi ve alıştırmaların sistematik ilerleyişinin devamında üç boyutlu çalışmaların alternatif görselleştirmelerini oluşturmada yapay zekadan (AI ya da YZ) yararlanılacaktır. Yapay zeka algoritmalarının uygulanması sayesinde katılımcılar, geleneksel sınırların ötesinde yenilikçi perspektifleri, tasarım varyasyonlarını ve mekansal konfigürasyonları keşfedebileceklerdir. Bu bağlamda etkinlik, görsel sanatlarda form yaratmaya yönelik dinamik ve ileri görüşlü bir yaklaşımı teşvik etmektedir.

Not: Sınırlı kontenjanı bulunan etkinliğe katılım için öğrencilerimizden Alpaslan Emin Parlak ile iletişime geçmenizi rica ederiz.