​DÖRTDİVAN VE YENİÇAĞA İLÇELERİNDE YAPILACAK SEMPOZYUMLARA İLİŞKİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

19 Nisan 2024 Cuma

Üniversitemiz Bolu Halk Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAMER) öncülüğünde   Dörtdivan ve Yeniçağa’da gerçekleştirilecek “Dörtdivan ve Yeniçağa Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu   çerçevesinde Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Restorasyon Anabilim Dalı öncülüğünde Dörtdivan ve Yeniçağa ilçelerinde kırsal mimariye ilişkin belgeleme çalışmaları yapıldı. Bu çalışmalar, Yeniçağa ilçesinin ilk yerleşim yeri olma hikâyesi nedeniyle Eskiçağa köyü ve Köroğlu ile ilişkili hikâyesi nedeniyle de Dörtdivan ilçesinin Aşağısayık ve Yukarısayık köylerinde gerçekleştirildi.

Çalışmalara, “Tarihi Yapı Belgeleme ve Koruma Projesi” dersini alan 85 Mimarlık 3. sınıf öğrencisi, dersin yürütücüleri Dr. Öğretim Üyesi Düzgün Çakırca,
Araştırma Görevlisi Dr. Seda Senem Alpaykut Bayrak, Araştırma Görevlisi Mercan Helvacıkara, Araştırma Görevlisi Müge Meterelliyöz ve ayrıca Dr. Öğretim Üyesi Azize Aktaş Yasa, Doç. Dr. Binali Tercan, Öğretim Görevlisi Melike Şeyma Kutlu, Mimar Cihan Yıldırım ve Yüksek Lisans öğrencisi Mimar Berk Dağıstanlı katıldı.

Daha sonra Bolu ilinin bütününde yapılması düşünülen bu çalışmaların amacı; Bolu’da kendine göre bir hikâyesi olan kırsal yaşam yerleşim birimlerini hem bütüncül hem de geleneksel yapıları temelinde belgelenerek kayıt altına alınması olarak belirlendi.

​Tarihi Yapı Belgeleme ve Koruma Projesi dersi  arazi çalışması